Kosta Boda

Kosta Boda

Innovativa glasvaror och glaskonst

Kosta Boda började sin tillverkning 1742 i hjärtat av de svenska skogarna i landskapet Småland. Det mycket uppskattade varumärket är känt för sin djärva och innovativa glasvaror och glaskonst, från dricksglas och skålar till ljushållare och skulpturer.

Kosta Bodas historia

Kosta glasbruk grundades den 26 juli 1742 i Sverige av generalerna Anders Kostkull och George Bogislaus Staël von Honstein.

Platsen i Småland i södra Sverige valdes för att de skulle kunna tillhandahålla glas till de viktiga svenska städerna, Stockholm och Karlskrona, då viktiga vägar passerade här. Dessutom så erbjöd de täta skogarna i regionen dem ett obegränsat utbud av ved för att värma upp ugnarna för glasproduktionen.

Idag är Kosta Boda det äldsta operativa glasbruket i Sverige och producerar innovativt glas och konstglas som utmanar samtiden.

Kosta Boda Glasblåsare

Vilka Kosta Boda-produkter är mest populära?

Inom Kosta Bodas stora sortiment av produkter finns det många populära föremål med en ikonisk design.

De 3 mest populära produkterna:

 • Limelight vase
 • Line tumblers
 • Friendship beer glass

Kosta Boda Glashyttan

Var kommer namnet Kosta Boda ifrån?

Namnet ’Kosta’ skapades genom att kombinera efternamnen på grundarna, Kostkull och Staël von Honstein (Ko+sta). Idag förknippas Kosta Boda med högkvalitativ glas- och glaskonst i djärv och innovativ design.

Vilka kollektioner av glasvaror och konstglas är de mest populära?

Bland de mest populära samlingarna från Kosta Boda kan du hitta:

 • Chateau: en av de mest kända och populära kollektionerna designade av Bertil Vallien 1981. Målet var att designa glas som man tydligt kan se är tillverkat för hand, eftersom ingen maskin kan skapa mönstren som finns på detta glas.
 • Crystal Magic: en samling handgjorda kristallglas designade av Åsa Jungnelius.
 • All about you: designad av Sara Woodrow. De minimalistiska glasföremålen har ett färgglatt grafiskt tryck som har inspirerats av obesvarad kärlek.
 • Line: klassiska, mjuka former med en enda elegant linje som omsluter glaset. Designad av Anna Ehrner.
 • Brick: värmeljushållare i vackert färgat glas, som också är designat av Anna Ehrner.

Kosta Boda logo

Vilka designers har Kosta Boda samarbetat med?

Som ett av världens ledande varumärken inom glas och glaskonst har Kosta Boda arbetat med ett antal välkända designers och konstnärer. Dessa designers är bland de bästa i branschen, inte bara i Sverige utan även i världen. Designerna på Kosta Boda har ett nära samarbete med hantverkarna, och tillsammans designar och producerar de ikoniska glasföremål som kan hålla i generationer.

 • Bertil Vallien: En av Sveriges mest kända glaskonstnärer. Vallien har fått en rad utmärkelser för sin design och flera av hans produkter finns på olika museer runt om i världen. Chateau är en av hans mest populära kollektioner för Kosta Boda.
 • Anna Ehrner: Svensk glaskonstnär som kännetecknas av sitt enkla men kraftfulla formspråk. Line och Brick är bland hennes mest populära design för Kosta Boda.
 • Ernst Billgren: Han anses vara en av Sveriges viktigaste samtidskonstnärer. Förutom glaskonst arbetar han även med en rad andra kreativa uttrycksformer, som scenografi och musik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *